July 25, 2012

Rainbow cake dilapis cheese

Salam Ramadan...

Diam x diam dh 5 hari umat islam berpuasa...
Masih lagi menahan rasa lapar dan dahaga...
Masih lagi bertahan dan melawan nafsu pada yg x sepatutnya..

Berbalik pada rainbow cake tu, kn aq dh janji kt entri yg lepas nk update..
Actually resipi ni amek kt http://www.myresipi.com...
Dah lame copy nk nk try tp x berkesempatan...
Yang aq wat ni pn keknye adalah mengikut resipi asal tp krim inti tu aq tukar pakai cheese coz xde stok krim kt umah.. nk beli krim asek la lupe..

Cara nk wat kek nye mmg sng, cume cara nk bakarnye je leceh coz bg aq yg ade 1 loyang je ni mmg payah la... nk tunggu masak satu layer n satu layer... klu satu layer  bakar lbey kurang 15 minit.. klu 6 7 layer... amek kau.. kire la sendiri... huhuhu...
Oke, sesape nk cuba aq da tlg copykn dr myresipi.com.

Ini adalah original resipi  Rainbow Cake dari Syufa.. Kredit to Syufa... 
  
Dsc04463
Bukan Rainbow Cake Biasa! =)     

Bahan-bahan ( Satu Kek Bulat )

  • 2 cawan Tepung naik sendiri (self-rising flour)
  • 1 1/2 cawan gula pasir dikisar halus
  • 5 biji telur ayam (gred B)
  • 250gm butter
  • 550gm buttercream readymade (beli kat kedai jual bahan buat kek)
  •  (aq ganti dengan cheese+fresh cream)             
  • Pewarna (kuning,biru,hijau,ungu,merah,oren)             
  • 2 sudu kecil esen vanilla             
  • 1/2 cawan susu pekat + air, sukatan air tak kisah byk mana sbb untuk kurgkan kepekatan susu (untuk moist & lembutkan kek) (aq wat 1/2 cawan susu pekat + 1/2 cawan air)            
  • Sprinkle Star/Beads sebagai hiasan pada cream kek (aq parutkan coklat masakan) 

Cara-cara :

Pukul butter dengan gula yang telah dikisar halus selama 15 minit sehingga kembang.
Masukkan telur sebiji demi sebiji ke dalam adunan yang sedang dipukul tadi.
Masukkan esen vanilla. Dan diikuti dengan tepung naik sendiri dan pukul lagi hingga adunan sekata. Masukkan juga susu + air. 
       
Setelah adunan sekata, asingkan adunan ke dalam enam mangkuk yang berlainan / mengikut bilangan warna yang diingini. Campurkan pewarna ke dalam adunan yang telah diasingkan mengikut warna masing-masing. Gaul hingga warna rata.               
Setelah habis menggaul untuk semua warna, masukkan adunan ke dalam loyang untuk dibakar.
Adunan hendaklah dibakar selama 15 minit pada suhu 140°c. Apabila adunan telah masak, sejukkan terlebih dahulu.                
Sam_0703Buttercream perlu dipukul sehingga kembang sebelum disalut pada kek. Antara lapisan kek perlu disapu sedikit buttercream supaya lapisan kek melekat antara satu sama lain.
Salut kek yang telah dilapis antara satu sama lain tadi, hingga rata dan hias mengikut kreativiti anda.



Aq punye hasil kt bawah ea...
Boleh la layan pixca kt bawah ni yer...
Pixca nye kurang memuaskan coz main snap jek xde nk betulkan setting pe2.. Patutnye pkai galaxy note pixca mesti lg cantek...
uppsss... versi da terpotong sikit... :-)
sori... pixca x clear..

rainbow yg ade 4 kaler jek...
                                                     
Sesape nk cuba bley la search kt myresipi.com yer coz kt situ lg detail cara2nye.... so far resipi 2yg aq amek kt cn semuanya menjadi bl try... :-)

Selamat meneruskan ibadah puase yer...
Salam sayang...
Daaa....

1 comment: