July 17, 2012

Mudahnye nk tipu & amek duit orang...

Salam...

Jenayah cyber yg amek n curi wit org melalui credit card / debit card sekarang dh semakin berleluasa kn....
Risau dibuatnye, x kire sape akan menjadi mangsa...
Aq salah seorang calonnye..
Nak jadi cerita, aq baru dpt email dari Visa.com... dpt kt official email address lg...
Sila la tgk kt pixca kt bwh ea...

mn n cmne diorang dapat gaknye...
click then jmpe page kt bwh ni...
cm pelik jek web ni...
Bila sampi jek kt web tu terus terpikir cm nk kene tipu jek ni... Terus p bukak M2U n jmpe la maybank punye security alert...

hua3... jgn la nk tipu n curik duit aq org jahat... sib bek ade maybank alert ni...
Alhamdulillah... lega senye x kene tipu... betul2 risau coz last two month dh ade org curi charge kt credit card aq utk facebook... charge dlm EURO n USD plak tu... sib bek maybank cepat2 block transaction dr "pencuri" bodoh n jahat itu... Tapi tetap sedih coz rugi jgk dlm RM 72+- bila convert dari USD n EURO ke RM...

Kepada anda semua berhati2 la... sekarang dh ramai penjahat mcm ni... kt luar ade peragut n pencuri tp kt cyber / online ni pn dh ade peragut n pencuri gak... Jgn la sesenangnye bg no credit card kt org... n lg satu tips dari org bank, bl wat transaction/ payment pki "gores n menang" kat kad kita tu jgn sampai tkg gores tu gores 2 kali oke... klu gores 2 kali tu bermakna dia dh duplicate kita punye no kad...

K la, berwaspada la semua yer... aq pn takut jgk terkena...
Daaa....

3 comments:

  1. Salam org gomen....
    Congrats coz da brblog.. Mcm kite gak kak. Blog da de tp Xde entry. Heheheeee... Ari2 tgk blog org n naik besh plak nk brblog kembali.. So sila la mengomen blog kite jgk ye....

    ​ƗƗɑƗƗɑƗƗɑƗƗɑƗƗɑƗƗɑƗƗɑ.....

    ReplyDelete
  2. Ieza..ko dah lama gila tak update..sawang sudah..

    Yan, happy blogging..welcome2.. ``)

    ReplyDelete